Kycklingryta för hela familjen

4 pers

1 hel kyckling
2 morötter
1 palsternacka
15 små färska champinjoner
1 gul lök
3 msk tomatpure
1 msk soja(mrs cheng)
2 msk currypowder(malaysia style)
1 buljongtärning hönsbuljong
1 l vatten
3 msk mjöl

Dela kycklingen i 8 delar( låren i 2 och brösten i 2), blanda mjöl och kryddor, vänd kycklingdelarna i mjölet. Hetta upp en gjutjärnsgryta och bryn kyckling, lök och champinjoner i lite smör alt olivolja, ha i tomatpure, buljongtärning soja och vatten. Lägg ned morötter och palsternacka. Koka upp och skumma om det behövs, låt sedan sjud i ca 40 min, Servera med ris eller potatis.

Äppelfalu med ungsgrönsaker

200 gram falukorv eller annan korv med hög kötthalt
1 äpple
1 potatis
1 palsternacka
1 morot
1 tomat
2 msk rapsolja
1 tsk lökpulver
1 krm vitpeppar
1/2 tsk dijonsenap

Skala äpplet och Skär det och grönsakerna i bitar , och lägg dem i en ungsfast form med rapsoljan,sätt in i ugnen på 175 grader( längst ner)ta ur formen efter 30 min och lägg i falukorven och täck med folie ställ in ugnen 30 min till. Rör ut senapen med lite vatten. Mosa eller mixa grönsaker och korv, blanda ut med senapen


Dragonkyckling

1 kycklingfile
1 vitlöksklyfta
5 cm purjolök
1 morot
1 tsk färsk hackad dragon
1 msk rapsolja
1/4 hönsbuljongtärning

Värm rapsoljan i en kastrull, skiva vitlöken tunt, skiva purjolöken. Svettta vitlök och purjolök i oljan, obs den ska ej få färg!
Tärna kycklingen och slanta morötterna. Lägg ner detta i kastrullen häll över ca 4 dl vatten och lägg i buljongen. Koka sakta i 10 min. Lägg i dragonen när det är 5 min kvar.

Servera med pasta, ris eller potatis.

Fisk med skaldjur

200 gram vit fisk i bitar
2 potatisar
1 pasternacka
1 dl gröna ärtor
2 msk dill
1 dl skalade räkor
1/4 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
1 msk smör
2 msk matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 krm vitpeppar

Koka potatis och palsternacka klart i buljongen lägg i fisk och ärtor, sjud ytterligare 5 min.  Ta ur fisk och grönsaker och lägg det i en stor skål. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet, blanda väl, späd med lite kokvatten , sjud i ca 2 min och späd med mer kokvatten när det tjocknar, smaka av med dill och vitpeppar och rör ner grädden. Hacka räkorna. Mosa fisk och grönsaker med en gaffel häll sedan på stuvningen i omgångar till en konsistens som passar ditt barn. Blanda ner räkorna. ,

Plommonspäckad stek

200 gram nötkött
4 blötlagda katrinplommon
1/4 köttbuljongtärning
2 msk smör
1 msk mjöl
4 msk matlagningsgrädde
2 morötter
1 tomat
5 dl vatten

Koka köttet mört med morötter och tomatfileér(skala och kärna ur tomaten) i buljongen.  Smält smöret och blanda ner mjölet, häll på 2 dl kokvatten och låt koka upp, späd med grädden och sjud i 2 min. Mosa kött och grönsaker till önskad konsistens och hacka katrinplommonen. Blanda ihop köttmoset med såsen och plommonen. Servera med potatis eller ris.


RSS 2.0