Kyckling med curry

Kyckling med curry

1 kycklingfile
2 morötter
1/4 tärning hönsbuljong
1 tsk dijonsenap
currypulver(efter smak)jag tog ca 2 tsk
1/2 l vatten
3 msk mellangrädde

koka ca 20 min mixa till önskad konsistens. servera med ris

Godaste korvgrytan

Godaste korvgrytan

100 gr falukorv
2 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1/2 gul zuccini
5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta(skivas
1/2 l vatten
buljong
lagerblad
vitpeppar
1 msk rapsolja

Skär allt i lika stora bitar, skiva purjolöken tunt lägg i en gryta och koka till rotsakerna är klara ca 10 min. Ta ur lagerbladen och vitpepparkornen(om ni använder sådana)häll i rapsoljan mixa till lagom konsistens. OBS!Vitlöken blir jättemild i smaken då den får koka tänk bara på att INTE pressa den då blir den skarp i smaken den ska alltså skivas med en kniv.  

Fiskpudding

Fiskpudding

1 dl grötris
1 dl mjölk
5 dl vatten
200 gr vit fisk
1 dl broccolipure
Pyttelite (ett hörn) fiskbuljong
1 ägg

Koka riset med vätskan och buljongen i ca 35 min, sjud fisken separat tills den är färdig. Gör en färs av fisken i en blender/mixerstav. Blanda fisk ,ris och ägget till en smet, blanda i broccolipuren fördela detta i 6 st ungsfasta formar (ca 150 gram i varje) eller en stor. Baka av i ugnen i ca 30 min på 200 grader

Lyxig lax

Lax med bulgur och hollandaise;  

2 laxfiler 2 stora morötter
2 stora palsternackor
1 dl frysta gröna ärtor
1dl fryst broccoli
1 ägg
1dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1tsk vitvinsvinäger
1 dl bulgur
  
Koka morötter och palsternacka klara, häll i de frysta grönsakerna koka upp. Koka laxen ca 4 min. Mixa grönsaker och fisk för sig och blanda ihop. Koka upp 2 dl vatten och häll i bulgur låt dra i ca 8 min. Mixa ägget med senapen och vinägern häll på olja i en jämn stråle, allt ska vara samma temperatur annas så spricker det... Blanda 2 msk av hollandaisen med grönsaker, fisk och bulgur. Klart!!  

Lax med morot.

225 gram laxfile
2 morötter
2 potatisar

koka laxen, koka morot och potatis. Mixa i blender.

Frikadeller med stuvade morötter

200 gram kalvfärs/nötfärs
1 ägg
2 stora morötter
2 msk mjöl
1 dl mjölk
1/4 buljongtärning
2 potatisar
2 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar

Blanda färs med ägget och kryddorna, forma till små köttbullar. Koka potatis Skaka ihop mjöl med 4 msk vatten(redning)Koka slantade morötter i buljongen, ta upp morötterna och spara ca 1 dl av vattnet häll i redningen under omrörning, späd med mjölken till lagom konsistens(tjock) smaka av med vitpeppar. Låt puttra så mjölsmaken försvinner. Lägg i morötterna igen. Ställ åt sidan. Sjud upp vatten och lägg i köttbullarna låt sjuda ca 5 min. Mosa potatisen med en gaffel. mosa köttbullarna med gaffel. Mixa köttbullar och stuvade morötter i blender till lagom konsistens(blir lite bitar), blanda i potatisen.

Det går bra att ersätta mjölken med tex oatly vid allergi/intolerans.

Kalvkött med morot

225 gram kalvkött
2 morötter
2 potatisar
liten nypa vitpeppar

Koka kalvköttet klart (jag kokade kalvbog med ben och rensade då jag skulle göra dillkött, känns det jobbigt köp kalvkotlett och skär bort benent)

Koka potatis och morötter.

Mixa köttet i blender till "köttmos) lägg åt sidan i en skål
Mixa potatis och morot.

Blanda ihop i skålen. Mixar man kött med potatis och morot blir färgen lite brun och trist.

Går utmärkt att frysa in!

Rödspätta med potatis

Rödspättafiléer ca 225 gram
2 potatisar
1/2 msk pressad citron
2 tsk dill

Sjud fisken färdig(3 min) koka potatis. Lägg allt i blendern häll i citron och dill. Mixa. Späd med potatisvatten om det behövs.

Kyckling med majs

1 kycklingfilé
2 potatisar
1 dl fryst majs
1msk rapsolja
Skär kycklingen i bitar(ca 2cm) och koka den i 5 min. Koka under tiden potatisen(även den i bitar) och majs i separata kastruller. Mixa majsen med lite av kokvattnet och pressa sedan den i ett durkslag(se recept på majspuré).

Lägg ner kyckling, potatis och majspurén i blendern och mixa, häll i rapsoljan. späd med vatten om det behövs puren ska vara slät.

Frys in i istärningsfack.  1 portion är ca 100 gram Väg dina istärningar så du vet hur många tärningar du behöver ta fram.

Morotspuré

2 morötter , bröstmjölk eller ersättning.

Slanta morötterna och koka mjuka ca 10 min. Mixa i blender med mjölken. Frys in i istärningsfack

Ärtpuré

1 dl frysta gröna ärtor, bröstmjölk eller ersättning

Koka ärtorna i ca 3 min mixa med mjölk i blender till lagom konsistens. Frys in i istärningsfack

Majspuré

1 dl fryst majs(använd inte burk det är socker och/eller salt i dem), bröstmjölk eller ersättning

Koka majsen i ca 3 min mixa sedan i blender med mjölken, konsistensen ska vara ganska tjock. Häll sedan ner puren i ett durkslag(finmaskigt i tråd) och dra med baksidan av en sked mot kanterna. På detta vis pressar du ur köttet från majset men lämnar kvar skalen. Frys in i isträningsfack

Puré på palsternacka

2 palsternackor

Skär i bitar och koka till de är mjuka, ca 15 min. Mixa i blender med bröstmjölk eller ersättning till en ganska rinnig konsistens. Frys in i istärningsfack

Vad behöver jag?

Utöver den vanliga "utrustningen" i ett kök anser jag att det behövs(allt för att det ska bli så enkelt som möjligt):

Blender och stavmixer. En digital köksvåg är superbra att ha.

Ja ha tänker du nu vad är då vanlig utrustning? Det skiljer sig såklart men ett durkslag i tråd(metall) är bra att ha och rivjärn underlättar massor. Sen såklart ett gäng kastruller, slevar, vispar mm. Ikeas startpaket är en bra referens.


Potatispuré

2 stora potatisar

tärna potatisen och koka den mjuk ca 10 min, mixa sedan potatis med bröstmjölk eller ersättning till en ganska rinning konsistens. Frys in i istärningslådor.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0