Kyckling med mango

100 gram kycklingfile
1 dl kokt ris
1/4 gul lök
1 krm röd curry
1 msk mango chutney
1/2 morot i bitar
1 dl vatten
1 dl havregrädde
ett hörn grönsaksbuljong
1 msk rapsolja

Svetta löken i oljan tillsammans med currypastan, lägg i kycklingen i pannan och låt den fräsa med utan att ta färg i cirka 5 min. Koka upp vatten och lägg i buljongen, häll över kyckling och lök i kastrullen tillsätt morot och havregrädde. Låt småputtra i cirka 15 min tillsätt mangochutney när någon minut kvarstår. Servera med ris.

Fiskgryta

1/2 gul lök
1/2 solovitlök
1 msk raps eller olivolja
50 gram vit fisk
50 gram lax
2 morötter
3 potatisar
2 jordärtsskockor
1 1/2 dl passerade tomater
1/2 dl havregrädde
1 tsk fiskfond

Hacka lök och vitlök svetta på låg värme i oljan tills löken blir genomskinlig, skiva under tiden hälften av rotsakerna och tärna den andra hälften i små tärningar. Lägg de tärnade rotfrukterna i en egen kastrull med havre grädden och koka i ca 15 min. Höj under tiden värmen på löken och lägg i de skivade rotsakerna fräs i någon minut häll sedan på tomaterna och eventuellt lite vatten så det täcker, koka i ca 15 min. Mixa det som kokat med tomaterna till en slät pure som är ganska tjock, använd inte allt kokspad på en gång. Blanda ihop puren med de tärnade grönsakerna och havremjölken.

Lax med ärtor.

 
1 dl Vatten
4 st Potatis
100 g Lax
½ dl Ärtor
1 Morot
2 tsk Torkad dill
1 tsk Citronsaft
1 tsk Rapsolja
2 msk Maizena
1/2 dl havregrädde
 
Skär 3 potatisar i bitar koka i cirka 15 min lägg i laxen och ärtorna koka försiktigt ytterligare 5 min. Hacka resterande potatis och moroten i små fryrkanter koka upp dessa i havregrädden  tillsammans med kryddorna och citronsaften i cirka 15 min. Mixa potatis, lax och morötter till en grov konsistens tillsmmans med en del av kokvattnet, blanda i hop alla ingredienser och tillsätt rapsoljan. Önskar du tjockare konsistens red av med maizena. 
 
 

Nötkött med sötpotatis

100 gram nötkött
160 gram sötpotatis
2 potatisar
1 stor palsternacka
1 dl fryst majs
1/2 dl havregrädde
1 dl havremjölk
Rapsolja
1/2 msk tomatpure
1/4 gul lök
1 msk rapsolja.

Skär 1 potatis, hälften av sötpotatisen och palsternacka i lika stora bitar, lägg i den hackade löken och täck med vatten låt koka i cirka 20 min. Lägg i majsen när cirka 2 min av koktiden återstår, koka upp igen. Mixa detta till önskad konsistens

Hacka resten av potatisen och sötpotatisen i små fyrkanter och koka detta i havremjölken/havregrädden tills det blir mjukt cirka 15 min.

Blanda ihop all maten och tillsätt tomatpure. Om du önskar tjockare konstistens red av med maizena.


Skinka med grönsaker och pasta

100 gram fläskytterfile
2 morötter
1/4 grön paprika
1 portion spagetti
2 dl passerade tomater
1 tsk tomatpure
1krm Lökpulver
1 krm Rosmarin
2 tsk rapsolja
2 tsk maizena

Dela morötter och kött i bitar, koka dessa i ca 10 min lägg i pasta och koka ytterligare 10-15 min. Ta ur pastan och skär den i bitar ca 1/2 cm stora, häll av nästan allt kokvatten spara ca 1/2 dl, mixa kött och morötter till en grov puré, Häll i passerade tomater, tomatpurén, rapsoljan, pastan och kryddorna. Koka upp och låt småputtra. Rör ut maizena med kallt vatten och red av om tjockare konsistens önskas.

Kyckling i rödcurry

100 gram kycklinglårfile putsad
1 dl wokgrönsaker med minimajs, broccoli och vattenkastanj
2 dl vatten
1/2 dl kokosmjölk, krämig
1/2 krm röd thaicurry
1 dl kokt jasminris

Strimla kycklingen. Lägg kyckling och wokgrönsaker i en kastrull tillsammans med currypastan, häll på vatten och kokosmjölk. Koka upp och sjud sedan i ca 20 min. Koka under tiden riset enligt anvisning på paketet, en fingervisning är 1/2 dl ris och en dl vatten.

Häll kyckling grönsaker och ris i en blender tillsammans med lite av kokspadet i taget, mixa till önskad konsistens.

Biff Stroganoff

100 gram nötkött av exempelvis innanlår
2 små potatisar
1 morot
1/4 gul lök
1/4 dl lånkornigt ris
3 dl passerade tomater
1 krm vitpeppar
1 dl havregrädde
1-2 dl vatten
2 tsk maizena
1 msk olja

Skär kött och rotsaker i bitar. Häll passerade tomater och vatten i en kastrull, lägg i rotsakerna tillsammans med köttet och krydda med vitpeppar. Låt koka upp, häll i riset. Koka i ca 20 min, häll i havregrädden och koka ytterligare 10 min. Häll i oljan. Vispa ut maizena med ca 3 msk kallt vatten och häll i grytan, koka upp och låt sjud tills det tjocknar. Mixa till önskad konsistens.


Fiskpudding

Fiskpudding (bebisvänligt)

400gr fiskfilé
3 ägg
1½ dl grädde
2 msk tomatpure
2 msk potatismjöl

Mixa fisk, äggen, tomatpuren, grädden och potatismjölet.
Kör till det är en smet.
Häll smeten i en väl smord avlång form och grädda i 200grader i 40 minuter.

Servera med potatis och grönsaker.


Fiskburgare med ärtpure

1 laxfile
2 torskfile
1 ägg
1/2 dl grädde
1 tsk kapris

Ärtpure:

1 dl gröna ärtor(
2 msk creme fraiche

Koka ärtorna mixa med cremefraiche så det blir slätt, smaka av med lite vitpeppar och lite salt



Mixa allt i matberedare med knivarna till en smet, det gör inget om det finns bitar kvar. Stek på svag värme i smör, Servera med potatismos och ärtpure.

Kyckling med doft av mexico

4 Portioner

1 kycklingfile
1 morot
1 palsternacka
1 liten burk majs alt 1 1/2 dl fryst
1/2 buljongtärning(grönsak)
1 dl långkornigt ris
1 dl krossade tomater
1 krm cayennepeppar

Skär rotfrukterna i bitar och lägg i 1/2 l vatten koka upp tillsammans med majsen, låt koka 20 min, mixa till lagom konsistens, häll i krossade tomater och ris, koka ytterligare 20 min(tills riset är klart) späd med mer vatten om det blir för tjockt)

Koka kycklingen klar och dela upp i bitar servera med "risröran"

Lax med risotto

´4 portioner

1 laxfile
1 dl risottoris
3 dl vatten
1/4 tärning fiskbuljong
1/4 gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk rapolja
2 msk herrgårdsost
1/2msk gryurerost(el annan smakrik ost)
1/2 dl gröna ärtor
1 morot
1 krm persilja
1 krm dill
1 krm oregano

Hacka lök och vitlök fint, tärna moroten i små tärningar. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen koka till den löser sig. Värm upp rapsoljan i en kastrull och ha i all lök, svetta löken på låg värme tills den är mjuk(får ej ta färg) häll i riset och rör runt så att det blir blankt.  Späd riset med lite av buljongen, låt koka in fortsätt tills all buljong är slut(ca 25 min) rör försiktigt hela tiden.  Ha sist i ost och örter ställ åt sidan. Koka laxfile, ärtor och tärnade morötter i 5 min

Rör runt i risotton så den smälta osten blandas runt. Häll av laxen och grönsakerna i ett durkslag.  Servera direkt går även bra att frysa i portioner.

Torsk med broccoli och ost

400  gram torskfile(eller annan vit fisk)
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
3 msk smör
1 dl mjölk
1/4 buljontärning
gruyereost efter smak
2 dl broccoli(fryst går bra)


Smält 2 msk smör och häll i mjölet rör till en smet, häll i vatten, mjölk och buljongtärning värm under omrörning till det sjuder.  Låt det sjuda i några minuter häll sedan i osten(riv den gärna) Koka upp broccolin  och häll av vattnet.

Smörj en ugnsfast form  och lägg i den tinade fisken. Lägg på broccoli och häll över såsen, gratinera i 175 i ca 30 min.
Servera med potatis el ris.

Tropisk frukt!

1 banan
1 dl ananas
1dl mango

Mixa med stavmixer! Ananas och mango finns fryst på ica!

Kycklingryta för hela familjen

4 pers

1 hel kyckling
2 morötter
1 palsternacka
15 små färska champinjoner
1 gul lök
3 msk tomatpure
1 msk soja(mrs cheng)
2 msk currypowder(malaysia style)
1 buljongtärning hönsbuljong
1 l vatten
3 msk mjöl

Dela kycklingen i 8 delar( låren i 2 och brösten i 2), blanda mjöl och kryddor, vänd kycklingdelarna i mjölet. Hetta upp en gjutjärnsgryta och bryn kyckling, lök och champinjoner i lite smör alt olivolja, ha i tomatpure, buljongtärning soja och vatten. Lägg ned morötter och palsternacka. Koka upp och skumma om det behövs, låt sedan sjud i ca 40 min, Servera med ris eller potatis.

Äppelfalu med ungsgrönsaker

200 gram falukorv eller annan korv med hög kötthalt
1 äpple
1 potatis
1 palsternacka
1 morot
1 tomat
2 msk rapsolja
1 tsk lökpulver
1 krm vitpeppar
1/2 tsk dijonsenap

Skala äpplet och Skär det och grönsakerna i bitar , och lägg dem i en ungsfast form med rapsoljan,sätt in i ugnen på 175 grader( längst ner)ta ur formen efter 30 min och lägg i falukorven och täck med folie ställ in ugnen 30 min till. Rör ut senapen med lite vatten. Mosa eller mixa grönsaker och korv, blanda ut med senapen


RSS 2.0